داروینیسم از دیدگاه شهید بهشتی
نویسنده: امیر معصوم خانی
مقدمه: چارلز رابرت داروین، زیست شناس و زمین شناس انگلیسی است که برای بسیاری از ما شنیدن نام او مترادف با نظریه فرگشت یا تکامل و انتخاب طبیعی است که طبق آن، گونههای مختلف در طول زمان تغییر میکنند و بهواسطه انتخاب طبیعی به تکامل بیولوژیکی میرسند.
استمرار انقلاب و استقرار دولت از منظر شهید بهشتی
نویسنده: سیدامیرمهدی مشرف
مقدمه: پس از پیمان صلح وستفالیا نظم جامعه بینالملل، دستخوش تغییر گردید و بازیگران بین المللی ابتدا در اروپا و سپس در سراسر جهان به دولت- ملتهای مستقلی بدل شدهاند که مختصات خاص خود را دارا بوده و از دل مفاهیم ناسیونالیستی و ملی سربرآوردهاند. از همین رو انقلابهایی که در این عصر اتفاق افتاد نیز به تبع همین نظم بینالملل، بهدنبال تغییر و تحول در اوضاع و احوال داخلی کشورها در محدوده جغرافیایی مشخص همان کشور بود.
وحدت اسلامی در اندیشه شهید بهشتی
نویسنده: فاطمه اسلامپناه
مقدمه: یکی از مهمترین دغدغههای شهید بهشتی در طول حیات، ایجاد یک جامعه اسلامی واحد و پویا بود. ایشان بر اهمیت وحدت اسلامی بهعنوان یکی از مهمترین مسائل مربوط به آینده ایران و جهان، تاکید داشت. به باور وی مسلمان در همکاری و نزدیکی با یکدیگر، قادر خواهند بود با چالشهای بزرگ دنیای امروز مواجه شده و از آن عبور کنند. بدون شک قرار گرفتن در چنین مسیری، با موانع و مشکلات بسیاری همراه است که شهید بهشتی با استفاده از تعالیم اسلام و تجربیات خویش، هریک از این چالشها را مورد بررسی قرار داده و راهکارهایی نیز جهت دستیابی به این هدف والا ارائه میدهد.
نقش و تأثیرات تربیتی انقلاب اسلامی از منظر شهید بهشتی
نویسنده: محمدحسین صاعدرازی
مقدمه: انقلاب اسلامی بهعنوان یک انقلاب مکتبی و مبتنی بر وظیفه الهی، تأثیرات گستردهای در سطح ملی، منطقهای و بینالمللی گذاشته است. از دیدگاه شهید بهشتی، جمهوری اسلامی بهعنوان یک نظام مکتبی، نظام امت و امامت است که در رأس آن، باید یک مکتبشناس واقعی قرار داشته باشد. (حسینی بهشتی، ۱۳۹۰ الف، ج۳: ۸۵-۸۷) ایشان مهمترین روش اصلاح در جامعه را تعلیم و تربیت میداند که با در نظر داشتن حوزههای مختلف تربیت، میتواند اصلاحات گستردهای را در بخشهای مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و… در پی داشته باشد. خداجویی و رسیدن به کمال و تعالی، تنها در پرتو تعلیم و تربیت بهوجود میآید. (حسینی بهشتی، ۱۳۸۰: ۵۹) و انقلاب اسلامی از این طریق به بسیاری از اهداف عالی خود نائل شده است.